Pakistan çiçəklənən, tarixi və mədəni keçmişi olan gənc bir ölkədir. 1947-ci ildə Hindistandan qoparaq qurulan bu mədəni cəhətdən müxtəlif olan, mürəkkəb döngələr və dönüşlər də daxil olmaqla uzun bir tarixə malik olan bir bölgədə yerləşən ölkədir. Dünyanın ən hündür 14 dağından 5-nə ev sahibliyi edən bu ölkə həm də dinə (İslam) əsaslanan ilk ölkə idi. Tarix boyu ölkədə eyni qalan tək şey onların yeməyə olan sevgisidir. Buna görə də bu gün Pakistan mətbəxinin necə olduğunu öyrənəcəyik! Bilirsinizmi, Pakistanda hansı yeməkləri yeyirlər? Cavab yoxdursa, narahat olmayın, çünki bu məqalədə onların bəzi məşhur yeməkləri haqqında daha çox məlumat əldə edəcəksiniz. Və bununla da siz ənənəvi Pakistan yeməklərinin zəngin ləzzət kainatına gözlərinizi açacaq, bəzi hekayələr eşidəcəksiniz.
Sizə deyə bilərəm ki, Pakistan mətbəxini sadə sözlərlə izah etmək çətindir. Qonşu ölkələr və təsirlər səbəbindən inanılmaz dərəcədə müxtəlifdir. Hindistan, Əfqanıstan, İran və digər ətraf bölgələrdən olan elementlərin qarışığı, əlavə olaraq Muğal mirası. Hind yeməkləri adətən daha ədviyyatlı və daha acı kimi təsvir edilir, fars yeməkləri isə daha yumşaqdır. Və bu müxtəlifliklə biz Pakistanda ən məşhur yeməklərin çox müxtəlif siyahısını təşkil edən saysız-hesabsız texnika və maddələr görürük. Böyük müasir şəhərlərdə fast food və füzyon yeməkləri də olduqca tipikdir (məsələn, Pakistan Çin mətbəxi), lakin gəlin bu mövzunu çox da dərinləşdirməyək. Bu məqalə daha çox Pakistanın ənənəvi ləzzətini araşdırmağa yönəldilmişdir.
İslamın bəzi aspektləri ilə tanışsınızsa, bu olduqca asan sualdır. Əgər deyilsinizsə, fikir üçün biraz izah edim. İslam dininin Pakistan mətbəxinə necə təsir etdiyini başa düşmək donuz ətinin istehlakına əsaslanır və spirt qadağandır. Bu, Pakistan yeməklərinin digər ətlərə - mal əti, toyuq və başqalarına daha çox meyl etməsinə səbəb olub. Bunun kökü Halal prinsiplərinə əsaslanır və daha çox məlumat əldə etmək üçün bu barədə google-a müraciət edə bilərsiniz. Ancaq gəlin davam edək və Pakistandakı məşhur yeməklər haqqında daha çox məlumat əldə edək!
Oraya gedərkən sınamaq üçün ənənəvi Pakistan yeməkləri hansılardır?
Hind mətbəxinin tipik yeməklərindən biri bu dadlı səhər yeməyi kombinatıdır. Yeməyin adı onun iki əsas hissəsini aydın şəkildə ifadə edir. Puri yumşaq qızardılmış yastı çörəkdir, lakin halva - hil və soyulmuş badam ilə ədviyyatlı şirin irmik pudinqidir. Bu, olduqca fantastik yeməkdir və yeni kulinariya təcrübələri ilə maraqlanırsınızsa, sınamalısınız! Və tez-tez ədviyyatlı noxud köri və kartof ilə verilir.
Əgər şirinlik mövzusundayıqsa, o zaman bununla davam edək. Adətən yeməkdən sonra təqdim edilən zərdə Pakistanda və bütün Hindistan yarımadalarında ən çox yayılmış desertlərdən biridir. Adı sarı kimi tərcümə olunan farsca 'zard' sözündən gəlir. Və yeməyin görünüşü ilə bağlıdır. Bu süd, şəkər, hil, kişmiş, püstə və badamla hazırlanan şirin, qaynadılmış düyü yeməyidir. Və ona canlı rəng verən əsas tərkib hissəsi əlavə olunan zəfərandır. Çox tez-tez toylar kimi xüsusi hallarda yeyilən, tarixən imperatorlar tərəfindən bəyənilən bir yemək olmuşdur.
Bu yemək Pakistanın Bəlucistan əyalətindən gəlir və marinadlanmış, şişə qoyulmuş və qovrulmuş bütöv quzu və ya toyuqdan ibarətdir. Adətən içəridə bişmiş düyü və ya ənənəvi Kaak çörəyi ilə verilir, bu, ət ləzzətlərinin qovurma nəticəsində unikal və dumanlı bir ləzzət əldə etdiyi son ləzzət bombasıdır.
Yavaş-yavaş bişmiş ətdən daha yaxşı bir şey yoxdur, elə deyilmi? Və nihari budur - əsasən mal, quzu və qoyun ətinin baldır əti və ya sümük iliyi və uzun bibər (pippali) ilə birlikdə ləzzətini etmək üçün uzun müddət yavaş-yavaş bişirilmiş keçi əti. Pakistanın müxtəlif bölgələrində qalan ədviyyatlar və istilik səviyyəsi fərqli ola bilər, lakin buna baxmayaraq, Pakistanın ən məşhur yeməklərindən biridir. Dadları vurğulamaq üçün zəncəfil, qaram masala, limon, karamelize soğan, cilantro və ya digər qarnirlərlə doldurulur. Və bütün dadları saxlamaq üçün şirələri naan, külçə və ya roti ilə isladaraq yeyilir.
Yastı çörəklər haqqında danışarkən, bunların bir növünü vurğulayaq. Doğma Hindistan yarımadasında yayılan yemək, Pakistan evlərində də bir ştapel halına gəlmişdir. Fərq sadəcə onun necə bişirilməsindədir. Adı iki hissədən ibarətdir - part və atta və birbaşa tərcümədə bişmiş xəmir təbəqələri deməkdir. Bu, kövrək xəmirin yuvarlandığı və sonra yağda və ya digər maddədə qızardıldığı unikal texnikadır ki, sonda inanılmaz dərəcədə ləzzətli yemək hazırlanır.
Əvvəlcə çaat kartof parçaları, xırtıldayan qızardılmış çörək (Dahi Vada və ya Dahi Bhalla növləri), qram və ya noxud, turş hind çili, saunz (qurudulmuş zəncəfil və tamarind sousu) və təzə yaşıl keşniş yarpaqları ilə kəskin duzlu ədviyyatların qarışığıdır, və təbii ki, qarnir üçün qatıq. Bu Hindistan mənşəli ləzzətli qəlyanaltıdır və tez-tez yol kənarında satılır. Hal-hazırda, yemək biraz da dəyişdirilmiş olsa da hələ də banan yarpağında servis edilir.
Şişdə qovrulmuş qiymə bütün dünyada sevimli yemək anlayışlarından biridir. Pakistanda onlar qiymə kababları adlanır və üyüdülmüş quzu, mal əti və ya toyuqdan hazırlanır. Ən vacib hissə odur ki, onlar yumşaq, şirəli, zəncəfil, sarımsaq, yaşıl çili bibəri, toz çili, qaram masala, limon suyu, kilantro və nanə yarpaqları kimi tipik yerli ədviyyatlarla bişirilməlidir. Raita, yaşıl çutni, müxtəlif salat və naan çörəyi ilə təqdim edilən yemək, asanlıqla dadlı Pakistan yeməkləri siyahısında birinci yerə çıxır!
Başqa bir kabab növü ilə davam edək. Bu daha çox burgerə bənzəyir və yağda qızardılır. Fərqli kömürlənmiş xarici görünüş və Cənubi Asiya ədviyyatları qarışığı ilə qarışdırılmış mal əti, turşu qırmızı soğan, raita ilə birlikdə bulka və ya pide çörəyi ilə verilir. Bu yeməyin əsl Pakistan burgeri olduğunu deyə bilərəm!
Bu, hind mətbəxi ilə əlaqəli ən çox yayılmış yeməklərdən biridir, lakin konsept doyumlu qəlyanaltı üçün o qədər dadlı və rahatdır ki, onun Pakistanda sevilməsi və geniş yayılması təəccüblü deyil. Samosa, doldurulmuş və yağda qızardılmış dadlı xəmirdən hazırlanmış yeməkdir. Formalar müxtəlif ola bilər, lakin ən çox istifadə olanı üçbucaqdır. İçliklər bölgədən fərqlidir, lakin ən çox yayılmış kartof və ya digər tərəvəzlərə əsaslanır. Onların hətta şirin versiyaları var və ya bəzi yerlərdə sadəcə qızardılmış xəmiri başqa yeməklərlə birlikdə servis edirlər.
Adı yemək qabından gəlir - xüsusi tava və ya qazan tez-tez daha düz dibli WOK (Çində istifadə olunan kasa tipli qab) qabı ilə müqayisə edilir. Quş əti qırmızı çili tozu, zirə, qaram masala, zəncəfil, ətirli ədviyyat, hil, pomidor, sarımsaq ilə qarışdırılır və bütün dadları özünə çəkmək üçün bir müddət bişirilir. Onu qısaca təsvir etməyin ən asan yolu onu toyuq köri adlandırmaq olardı. Yeməyin oxşar versiyası keçi (Karahi Qoşt) ilə hazırlana bilər və adətən düyü ləzzətlərini hopdurmaq üçün yastı çörək növlərindən biri ilə servis edilir. Çox doyurucu və dadlı yeməkdir!
Ümid edirəm ki, Pakistanda hansı yeməklərin yeyildiyi ilə bağlı təəssüratlarınız yarandı! Bütün bu ləzzətli yeməklər və məlumatlar onların kulinariya kainatı haqqında bir az fikir vermiş və yemək haqqında təsəvvürünüz daha da genişlənmişdir deyə düşünürəm. Pakistandakı məşhur yeməklər haqqında sadəcə bir maraq olsa belə, ümid edirəm ki, daha çox məlumat əldə etmək üçün ilham alacaqsınız! Və ya kim bilir, bəlkə hətta öz evinizdə hazırlamaq istədiniz. Və ya hətta Pakistan vizası ala və yerli kulinariya ustalarının təcrübəli əlləri ilə orijinal qastronomik təcrübə əldə etmək üçün Pakistana səyahət edə bilərsiniz. Vəziyyətiniz nə olursa olsun, gününüzün yaxşı keçməsini diləyirəm!