Puerto Riko dünyanın ən yaxşı çimərlikləri və bütün dünyadan turistləri cəlb edən, canlı mədəniyyəti ilə heyrətamiz bir yerdir. Bu rəng və enerji onların yeməklərinə də təsir edir və bu mətbəxə aid yeməklər hamısı bir-birindən dadlıdır. Buna baxmayaraq, ölkə mətbəxi ilə tanış olmayan insanların əksəriyyəti bu cənnət adanın mətbəxini idarə edən əsas qastronomik təsirlərin və ləzzətlərin nə olduğunu və hətta daha az ehtimalla - Puerto Rikoda sınamaq üçün ən yaxşı yeməklərin hansılar olduğunu bilmirlər. Buna görə sizə Puerto Rikoda sınamaq üçün ən dadlı və tipik yeməklər, desertlər haqqında məlumatları ehtiva edən bir hekayə danışmaq istəyirəm. Bununla belə, daha çox - onların mətbəxinin indiki vəziyyətinə necə gəldiyi barədə qısa məlumat əldə edəcəksiniz. Və hətta öz evinizdə dadlı bir şey hazırlamaqda istifadə edə biləcəyiniz digər ləzzətli yeməklər barədə də məlumat əldə edəcəksiniz. Beləliklə, tipik bir Puerto Riko yeməyi haqqında təəssürat yaradan ən ümumi maddələr və tarixi hadisələrlə tanış olaq. Yeri gəlmişkən, əgər siz Puerto-Rikanın viza prosedurları haqqında məlumat əldə etmək istəyirsinizsə, saytımızın “Xidmətlər” bölməsinə daxil ola bilərsiniz.
Bu adanın kulinariya təsirlərinin əsası Taino Aravak, İspan və Afrikadan gəlir. Ölkə mətbəxi İspan və digər Latın Amerikası mətbəxlərinə bir qədər bənzəyir, lakin buna baxmayaraq, onu xüsusilə fərqləndirən bəzi xüsusi və inqrediyentlərə malikdir. Maraqlı bir fakt ondan ibarətdir ki, Puerto-Rikolular öz mətbəxlərininin özəlliyinidən erkən xəbərdar olmuş və onu nisbətən erkən təbliğ etməyə başlamışlar, 1848-ci ildə ilk “La Mallorquina” restoranını açmışlar və bir il sonra ilk yemək kitabı “El Cocinero Puerto-Riqueño o Formulario”nu nəşr etdirmişlər. Ən tipik yeməkləri tapmaq üçün adətən “cocina criolla” açar sözləri axtarılır, çünki yerli əhalinin kulinariya irsi belə adlandırılır.
Bu ölkədəki bütün təsirləri və təbii floranı nəzərə alsaq, ənənəvi yeməklərin tərkibi təəccüblü deyil. Bir qayda olaraq, zülal və müxtəlif tərəvəz və ya meyvələrin (quava, manqo, banan, kokos və quanaban, avokado, balqabaq, çayote, bamya, göyərçin noxudu və müxtəlif göyərti) qarışımı, toyuq və ya balıq/dəniz məhsulları tapa bilərsiniz. Ancaq bu ləzzətli maddələrin birləşmələri haqqında daha yaxşı təəssürat əldə etmək üçün yeməkləri ayrı-ayrılıqda incələyək.
Çox vaxt Arroz Mamposteao adlandırılan bu yemək düyü və paxlanın inanılmaz dadlı versiyasıdır. Bu, "qalıq yemək" kimi yaransa da, indiki vaxtda ən çox yaşıl bibər, zeytun yağı, cilantro, lobya, pomidor sousu və soğan ilə hazırlanır. Onu dadlı etməyin açarı yeməyin hazırlanma texnikasındadır. Digər düyü və lobya yeməklərindən fərqli olaraq, mamposteao-da bütün inqrediyentlər qarışdırılır, birlikdə bişirilir, bu da ləzzətlərin üst-üstə qatlanmasına, düyünün isə bütün ləzzətləri özünə çəkməsinə imkan verir.
Puerto Rikoda sınanacaq digər yeməklər və desertlər arasında bu mənim ən sevdiyim yeməkdir. Dənizin yaxınlığı dəniz məhsulları ilə bişirilən yeməklərin keyfiyyətinə də təsir edir, buna görə də okeandan gələn yeməklər Puerto Rikanın kulinariya ənənələri haqqında təəssürat yaratmaq üçün heyrətamiz seçim olacaqdır. Bu təzə salatda çeynənən, ləzzətli ahtapot bəzi otlar, zeytun və soğan ilə birlikdə sirkəyə atılır. Daha sonar boşqabda xırtıldayan qızardılmış bağayarpağı ilə birlikdə servis edilir. Və budur, mükəmməl çimərlik yeməyi! Bildiyiniz kimi, o, adada ən məşhur yeməklərdən biridir, ona görə də onu demək olar ki, istənilən restoranda tapa bilərsiniz.
Bir dişlək ölçüsündə mükəmməllik! Bacalaitos haqqında deyə biləcəyim hər şey budur, amma bütün ciddiliklə bunlar kiçik pankeyk və ya qaynadılmış və xırdalanmış cod balığı, xəmir, un və Adobodan hazırlanmış tortlara bənzəyir. Onları adanın hər yerində stendlərdən almaq olar və balıq yeməyi sevirsinizsə, qəlyanaltı kimi əla seçimdir. Əgər evdə duzlu qurudulmuş cod varsa, bu, yəqin ki, evdə asanlıqla yenidən hazırlaya biləcəyiniz bu siyahıdakı ən yaxşı yeməklərdən biridir. Sadəcə bəzi reseptləri onlayn axtarmaq lazımdır. Həyatınızda heç olmasa bir dəfə Puerto Riko ləzzətini sınamaq məsləhət görülür!
Ətli tortları kim sevməz, düz demirəm? Bu, Puerto Rikoda çox xüsusi yerli yeməklərdən biridir və yerli əhalinin qəlbində dərin yer tutur. Qarğıdalı mal əti, donuz əti, dəniz məhsulları, pendir və ya kolbasadan hazırlanan tipik içlikdən başqa, xarici yaşıl bağayarpağı və ya yuccadan hazırlanır. Əsas fərq annattodur - Meksika və Braziliyanın tropik bölgələrində bitən, lakin Puerto-Riko mətbəxində ştapel halına gələn xüsusi bir ədviyyat. Ədviyyat Alkapurrialara fərqli bir dad və canlı sarı rəng verir. Bu ləzzətli qəlyanaltıya dad verən digər şeylər piy, zeytun yağı, sarımsaq və duzdur. Bacalaitos həm köşklərdə, həm də restoranlarda tapıla bilər.
Puerto-Riko mətbəxinin ən vacib təamlarından biridir. Təam, məşhur yeməklərin ulduzudur, lakin bundan əlavə, yerli əhalinin boşqablarında sevimli və çox yayılmış tərkib hissəsidir. Soruşacaqsınız qandules nədir? Onlar göyərçin noxudu adı ilə də tanınır! Arroz con qandules və ya qovrulmuş donuz əti ilə birlikdə təqdim edilən göyərçin noxudlu düyü, Puerto Rikoda getdiyiniz hər yerdə mövcuddur. Daha az tanınan kombinasiyaya hazırsınızsa, göyərçin noxudunu (gandules guisados) yaşıl bağayarpağı parçaları ilə sınayın!
Zövqünüz üçün daha bir dadlı qızardılmış ləzzət! Sürtgəcdən keçirilmiş yaşıl bağayarpağı kiçik qablara və ya köftə formasına salınır və sonra yağda qızardılır. Əsasən bu kiçik qablar ətlə doldurulur. Bununla belə, bağayarpağının bir qədər tikanlı formasına görə aranitalar öz adlarını hörümçəklərdən almışdır! İngilis dilində bu ad "kiçik hörümçəklər" deməkdir. Ümid edirəm ki, bu, sizi onları sınamaqdan çəkindirməyəcək, çünki bu dadı qaçırmaq olmaz!
Təam Puerto Rikoda tətil zamanı ən çox rast gəlinən yeməkdir. Kök tərəvəzlərdən və yaşıl bananlardan ibarət olan Masa (pasta), pörtlədilmiş ətlə doldurulur və banan yarpağına bükülür. Bişdikdən sonra xüsusi acı sousla yeyilir. Puerto Riko bayram süfrəsinin mahiyyəti haqqında daha çox öyrənmək istəyirsinizsə, bu yeməyi sınamalısınız!
Mofonqo Puerto Rikoda sınamaq üçün sevimli və ən məşhur yeməklərdən biridir və çox yönlülüyi ilə seçilir. Mofonqonun əsas tərkib hissəsi yaşıl seçilən, qızardılan və sonra ədviyyatlar və zeytun yağı ilə əzilmiş ləzzətli bir pasta meydana gətirən qızardılmış bağayarpağıdır. Hazır yemək kasada (adətən) bir çox kombinasiyalarda garnitür və ya əsas yemək kimi verilir. Ən çox yayılmış versiyası veqan və ya qızardılmış donuz ətli versiyalarıdır. Kulinariya dünyalarını qarışdırmağı sevirsinizsə, qaymaqlı və ləzzətli alman üslubunda donuz əti - göbələk sousu ilə “Jägerschnitzel” növünü sınaya bilərsiniz.
Yaxşı, gəlin ən şirin hissəyə keçək. Desertləri nəzərdə tuturam. “Arroz con dulce”, Puerto Rikoda xüsusilə məşhur olan düyü pudinqinin bir versiyasıdır. Texnika kokos kremində və ya süddə düyü islatmaq, qaynatmaq və qarışığa kişmiş, darçın əlavə etmək üçün müxtəlif mərhələləri əhatə edir. Hazırlanması çox vaxt aparır, amma buna dəyər! Soyuducuda saxlanıldıqda ləzzətli olan desert, bayramlarda (Milad kimi) ən çox istifadə olunan qidalarından biridir.
Copyright: @molisboa
Desert həvəskarları üçün daha bir dadlı yemək “Tembleque”dir. Əgər qaymaq və kokos sevirsinizsə, o zaman “Tembleque” Puerto Rikoda dadmaq üçün ən yaxşı yeməklərdən biridir! Üzərinə darçın və kokos ləpələri qoyulmuş qidanı əksər çörək sexlərində asanlıqla tapa bilərsiniz. Bunu sınamadan təsvir etməyin ən asan yolu, panna kottanın Puerto Rikolu əmisi oğlu adlandırmaqdır. Müxtəlif formalarda süfrəyə verilən pudinq kokos həvəskarlarını sevindirir.
Bu gün də yeni mətbəxlə tanış olduq. Ümid edirəm ki, indi Puerto Rikoda hansı yeməkləri sınamaq üçün ən yaxşı yeməklər və onların mətbəxi ilə bağlı unikal olanlar haqqında heç olmasa bir az təəssüratınız yarandı. Puerto Rikoda sınamaq üçün ən çox sevdiyim 10 yemək haqqında danışaraq, onların irsi, tarixi və ümumiyyətlə ləzzətləri haqqında daha dərin bir hekayəni çatdırmağa çalışdım. Qarşıdakı aylarda bu gözəl ada ölkəsini ziyarət etmək şansınız olmasa belə, ümid edirəm ki, oxuduğunuz bəzi şeylər sizi yeni yerli restoran axtararmağa və ya müəyyən reseptlə sınaqdan keçirməyə, yeni bir şey sınamağa ruhlandırıb.