Qırğızıstanda dadmaq üçün ən yaxşı 10 yerli yemək

Tamerlan Mehdiyev15 January 2022830 views7 min. read

MÜNDƏRİCAT

    Qırğızıstanda dadmaq üçün ən yaxşı 10 yerli yemək

    Mərkəzi Asiyada yerləşən Qırğızıstan əsrlər boyu təbiətinə sadiq qalan azsaylı ölkələrdən biridir. Mən təbiətə görə qırğızların hələ də davam etdirdiyi mədəniyyəti və köçəri həyat tərzini nəzərdə tuturam. Bu həyat tərzi Qırğızıstanın özünəməxsusluğunun bir nümunəsidir. Qırğızıstanı fərqləndirən başqa bir cəhət də ölkə boyu uzanan nəhəng dağlardır. Bəzilərinin hündürlüyü 7000 metrdən çoxdur. Ölkənin mənzərəsi güclü kontrasta malikdir. Ya yüksək dağlardır, ya da düzənliklər. Köçəri həyat tərzi sürən insanlar yayda yüksək təpələrə, qışda isə yenidən aran ərazilərinə köçməklə landşaftdan faydalanırlar. Qırğızıstan əhalisinin güzəranında kənd təsərrüfatı mühüm rol oynayır. İnək, qoyun və atlar onların əsas qazanc mənbəyidir. Bu gözəl ölkəni görmək, Qırğızıstana səyahət etmək üçün bir çox səbəb tapacaqsınız.
    Onun mənzərəsi heyrətamiz gözəllikləri və bu dağların yaratdığı yürüyüş imkanları ilə turistləri cəlb edir, buna görə də səyahətçilər Qırğızıstana üz tuturlar. Qırğızıstana səyahət etmək üçün bəzi tələblərə cavab verməlisiniz. Əgər siz vizadan azad olan ölkədən deyilsinizsə, sizdən Qırğızıstan vizası tələb oluna bilər. Bu halda Qırğızıstana viza almalı olacaqsınız. Viza prosedurları məyusedici ola bilər. Prosedur zamanı anlaşılmazlıqlar və bürokratik əngəllər səbəbindən çoxlu səhvlərə yol verilir. Bu cür problemlərin qarşısını almaq üçün siz Pickvisa-dan istifadə edə bilərsiniz, çünki peşəkar komandamız sizi Qırğızıstan vizası ilə təmin edə bilər. Bir neçə kliklə vizanı əldə etmək üçün ekranınızın yuxarı hissəsində yerləşən "Xidmətlər" bölməmizə keçid etməyiniz kifayət edir. Qırğızıstanda yeməklər ləzzətlidir, çünki bu torpaqlar bir çox başqa ölkələr kimi çox müasirləşməyib. Torpaq öz qida vasitələrini heyvanlar, insanlar və bitkilər arasında təbii mübadilə yolu ilə qoruyur. Qırğızıstan yeməkləri insanlara köçəri həyatını davam etdirməyə kömək edən əsas şeydir. Bu enerjili qidalar olmadan köçəri həyatın ağır şərtlərinə dözmək çətin olardı.

    Bəs Qırğızıstanda hansı yeməklər bişirilir?

    beshparmak manty baursak

    Gəlin buna qısaca nəzər salaq. Qırğızıstanda müxtəlif növ qidalar fermerlər tərəfindən yetişdirilir, ona görə də ölkədə əkinçilik populyardır. Bəzi məhsulların strateji əhəmiyyəti var, məsələn, pambıq, qarğıdalı və s. Ən çox əkilən bitkilərdən bəziləri buğda, arpa, qarğıdalı, kartof, tərəvəz, meyvə və s.dir. Əmək qabiliyyətli əhalinin böyük hissəsi bu sektorda çalışır. Ona görə də məhsullar əhali üçün son dərəcə vacibdir. Bu məhsullar Qırğızıstan yeməklərinin reseptlərinin əsas hissəsini təşkil edir, biz onları daha sonra ətraflı nəzərdən keçirəcəyik. Ölkədə hansı bitkilərin yetişdirildiyi barədə çox az anlayışımız olduğundan, ən yaxşı qırğız yeməklərinə nəzər salaq.

    Beşbarmaq

    beshbarmak

    Beşbarmaq Qırğızıstan xalqının sevdiyi milli yeməkdir. Buna baxmayaraq, Qazaxıstan kimi digər Orta Asiya ölkələrində də məşhur yeməklərdən biridir. Beşbarmaq bir az qeyri-adi ola bilər, çünki tərkibində at əti var. At əti Orta Asiyada geniş yayılmış ət növüdür. İndi biz bunun inək əti ilə dəyişdiyini görürük. Yeməyi hazırlamaq üçün əriştə və soğan bulyonuna ət əlavə edilir. Qırğızıstanda bu ənənəvi yemək əllə yeyilir və elə yeməyin adının mənası da buradan gəlir.

    Kürdək

    Əgər yüksək qan təzyiqi və ya şəkər xəstəliyiniz varsa, Kürdəyi yeməkdən çəkinə bilərsiniz. Niyə? Çünki onun tərkibində qoyun əti var və kalorili yeməkdir. Yerlilər yağlı yeməkləri sevirlər, lakin bu başqaları üçün çox ola bilər. Buna baxmayaraq, bu yemək enerji toplamağın yollarından biridir. Qırğızıstan yeməklərinin reseptlərinə baxsaq, qaba yerkökü, soğan və kartof kimi tərəvəzlərin əlavə edildiyini görürük. Qırğızıstanın bu ənənəvi yeməyi soyuq qışda insanı tox və isti saxlayır. Bu yeməyi Bişkekdəki demək olar ki, hər bir hörmətli restoranda tapa bilərsiniz.

    Dimləmə

    turkic stew made

    Nəhayət, Qırğızıstanda həddindən artıq yağ qəbulundan qorxmadan yeyilə bilən bir qida. Dimləmə Qırğızıstanın milli yeməyi deyil, əslində Özbəkistanda yaranıb. Bununla belə, ölkədə ən məşhur yeməklərdən biridir. Bəs dimləmə nədir? Ən sadə dillə desək, onun ətli tərəvəz güveçi olduğunu deyə bilərik. Buna baxmayaraq, bolqar bibəri, pomidor, kartof, yerkökü kimi tərəvəzlər ona ləzzətli, ədviyyatlı bir dad verən əsas ərzaqlardır. Bu yemək yerli əhali arasında daha çox məşhurdur. Yeməyi bişirmək asan olduğu qədər, həmçinin daha az səy tələb edir.

    Oromo

    oromo

    Oromo yerli əhali arasında ən çox sevilən Qırğızıstanın başqa bir ənənəvi yeməyidir. Buna baxmayaraq, Qırğızıstandakı restoranların menyularında bunu o qədər də çox görmək olmur. Oromo çoxlu tərəvəz və doğranmış ətdən ibarət yeməkdir. Ət inək və ya quzu əti ola bilər, buna görə də tərəvəzlər üçün daha çox sərbəstliyiniz var. Əksər insanlar qiymə ilə qarışdırmaq üçün kartof, pomidor, soğan, kələm və kökdən istifadə edirlər. Sonda çörək və ya xəmirlə örtülmüş yuvarlaq formada süfrəyə verilir. Oromo qırğız mətbəxinin ən yaxşı nümunələrindən biridir, onu bişirmək o qədər də asan deyil. Sizə Oromo verilirsə, ev sahiblərinə minnətdar olmalısınız.

    Mantı

    manty

    Mantı təkcə Qırğızıstana xas deyil və təkcə regionda deyil, Azərbaycan və Türkiyə kimi digər türk ölkələrində də məşhurdur. Mantı, bükülmüş duz və ədviyyatlı ət yeməyidir. Mantı üçün istifadə edilən ət əsasən mal və ya quzu ətidir. Kələm, balqabaq, kartof kimi tərəvəzlər ətə qarışdırılır. Mantı həzmi asnlaşdıran teksturaya malikdir. Olcuqda dadlı olan bu yemək ölkənin hər yerində geniş yayılmışdır. Onu restoranlarda, küçə satıcılarında və ya küçə bazarlarında tapa bilərsiniz.

    Qurut

    kurut

    Qurut Qırğızıstanda geniş yayılmış qəlyanaltıdır. Buna baxmayaraq, Qırğızıstanın milli yeməyi deyil. İlk dəfə Özbəkistanda bişirilib. Mərkəzi Asiya haqqında bilməlisiniz ki, Özbəkistan mətbəxi Mərkəzi Asiya mətbəxinin incisidir və bu, Qırğızıstan kimi qonşu ölkələrə təsir edib. Qurut keçi südü ilə hazırlanmış quru, xırtıldayan, kiçik qatıq topudur. Kiçik formalardadır və içkilərlə yaxşı gedir. Əksər yerlərdə satıldığı üçün onu asanlıqla tapa bilərsiniz.

    Lağman

    soup lagman delicious noodles

    Türk xalqlarının çox oxşar cəhətləri var. Oxşar dillərdən başqa, bu xalqlar arasında çoxlu ümumi şeylər tapa bilərsiniz. Lağman uyğur yeməyidir və Qırğızıstanda da məşhurdur. Qırğızıstanda heç bir şey sizi isti, bir kasa Lağman kimi isidə bilməz. Lağman bulyon ilə süfrəyə verilən əriştədir. Ancaq bulyon formasında olmayan Lağman da tapa bilərsiniz. Mövsümi tərəvəzlər və ədviyyatlarla qarışdırılır, daha sonar isə ət əlavə edilir.

    Şaşlıq

    traditional barbecue of central asia grilling shashlik

    Şaşlıq, yəqin ki, bu siyahıdakı ən sadə yeməkdir. Tərəvəz və ədviyyatlarla süfrəyə verilən sadə qızardılmış ətdir. Şaşlığı çoxlarının daddığı kababdan ayırd etmək çətindir. Buna baxmayaraq, Şaşlıq Qırğızıstanda ənənəvi yemək hesab olunur. Ölkənin hər yerində geniş yayılmışdır. Tez hazırlanan qəlyanaltı olsa da, aşpaz və bişirmə üsulu böyük fərq yarada bilər, çünki demək olar ki, hər bir aşpazın Şaşlıq üçün özünəməxsus marinadları var.

    Aşlyan Fu

    kyrgyzstan food ashlan fu

    Aşlyan Fu, sərxoşluq sonrası üçün ən yaxşı vasitə hesab edilən şorbadır. Türk dövlətləri və Orta Asiya arasında geniş yayılmışdır. Şorba ədviyyatlı və dadlıdır. Siz ədviyyatlar, tərəvəzlər və ləzzətli dadın qarışığını hiss edə bilərsiniz. Əsas maddələr hansılardır? Aşlyan Fu bişirmək üçün sizə qarğıdalı nişastası, bir xörək qaşığı şəkər, ulduz anis parçaları, zəncəfil, bibər, pomidor, çili bibəri, yerkökü, soğan, əriştə, yumurta və s. lazımdır.

    Kuiruk Bur

    Kuiruk Bur ölkədə başqa bir məşhur qəlyanaltıdır. Əminəm ki, onun reseptini eşidəndə təəccüblənəcəksiniz. Kuiruk Bur bişmiş qoyun piyindən və göyərti ilə qarışdırılmış qaraciyərdən hazırlanır. Bunun sizə xitab edib-etmədiyindən əmin deyiləm, lakin Kuirik Buru sınayan səyahətçilərin rəylərinə görə, sınamağa dəyər dadlı qəlyanaltıdır.

    Bugünkü mövzumuzu yekunlaşdırmaq üçün deyə bilərik ki, Qırğızıstan mətbəxində ətdən hazırlanan yeməklər üstünlük təşkil edir. Buna baxmayaraq, onların vegetarianları cəlb edən qidaları da var. Bütövlükdə, özbək və türk mətbəxlərinin çox təsir etdiyi maraqlı mətbəxdir. Bu yeməkləri dadmaq üçün sizi Qırğızıstana səyahət etməyi tövsiyə edirik. Bəs viza? Yaxşı, viza üçün narahat olmayın. Viza prosedurlarınızı Pickvisa edər. Xidmətlərimiz haqqında daha ətraflı öyrənmək üçün ekranınızın yuxarısındakı xidmətlər bölməsinə keçid edə bilərsiniz.

      Bir kliklə vizanı al

      Vətəndaşıyam
      Səyahət planlayıram

      Vaxt itirmədən viza almağa hazırsan?

      requirement direction img
      visa requirement info

      Biz dünyanın istənilən ölkələsinə səyahət, təhsil və işgüzar səyahət vizalarının alınmasında köməklik göstəririk.


        English