Kuba dünya miqyasında çox fərqli və tanınmış imici olan ölkələrdən biridir. Bəlkə də Amerika filmlərinə görə, ya da ölkənin özü o qədər canlı və xüsusidir ki, onu diqqətdən kənarda qoymaq çətindir. Salsa və baçata kimi rəqslər və musiqilər, Çe Gevara və Fidel Kastro kimi inqilabçılar. Və ya bəlkə bu cənnət adasında əlində rom kokteyli və gözəl insanların sevinc içində toplaşa bildiyi rahat həyat tərzinin görüntüsü. Bəs Kubada hansı yeməkləri yeyirlər? Bəs insanların Kubanın məşhur yeməklərini sevməsinin səbəbləri nələrdir? Bəs Kubaya səyahət etmək və onların mətbəxinin qiymətli, ləzzətli yeməklərini dadmaq qərarına gəlsəniz, nə qədər ödəməlisiniz?
Bu yazıda siz bütün bunları eşidəcəksiniz, çünki mən sizə bir neçə heyrətamiz yeməklər təqdim etməklə Kubanın ən məşhur yeməkləri haqqında təəssürat yaratmaq istəyirəm. Bundan əlavə, mən Kuba mətbəxinin fonunda daha çox yeməklərin mənşəyi, inqrediyentləri haqqında qısa hekayə və Kubadakı qidaların dəyəri haqqında daha çox dünyəvi məlumatları izah etməyə çalışacam. Və ümid edirəm ki, məqalənin sonunda siz daha çox öyrənmək, özünüz cəhd etmək və ya hətta Kuba vizası təşkil etmək və tam təcrübə əldə etmək üçün ora getmək üçün ilham alacaqsınız. Gəlin əsas məsələyə keçək.
Bir çox digər Karib dənizi və Latın Amerikası ölkələri kimi, Kubanın kulinariya irsi də çox müxtəlifdir və dünyanın hər yerindən müxtəlif təsirlərə məruz qalıb. İspan və Fransız kolonistləri və Afrikalı qullar, Kuba mətbəxinə əsas xüsusiyyətləri gətiriblər. Bununla belə, daha da çox - tropik hava və dənizə yaxınlıq onun indiki kimi canlı olması üçün mühüm baza yaratmışdır. Təəccüblü deyil ki, bütün bu təsirlər Kuba mətbəxində istifadə edilən əsas maddələrin bağayarpağı, düyü, lobya, bəzi ətlər və dəniz məhsulları olmasıdır. Və təbii ki, yerli mənşəli meyvə və tərəvəz.
Kubada ən məşhur 10 yemək hansılardır?
Məndən Kubada yemək üçün ən məşhur qidaların hansı olduğunu soruşsanız, o zaman ropa vieja bu siyahıdakı ilk yeri tutardı. Tez-tez konqri düyü və qızardılmış bağayarpağı ilə təqdim edilən bu şirəli mal əti və pomidor güveçi Kuba mətbəxinin mərkəzindədir!
Saoko Kubada yemək üçün əsl yemək olmasa da, mən Kuba mədəniyyətinin ən görkəmli ulduzlarından birini bu siyahıdan kənarda qoya bilməzdim. Mən burada romdan danışıram! Yoxsulluqdan qaynaqlanan, kənd işçiləri və qullar tərəfindən tarlada işləyərkən istiyə tab gətirmək üçün sərxoş olan köhnə Kuba kokteyli belə adlanır. Bu hekayəni nəzərə alaraq, təzə hindistan cevizi suyu, laym və şəkərdən ibarət bu kokteyli sınamaq insanın təravətləndirici içkiyə olan istəyini sakitləşdirmək üçün əla yol olacaq, lakin əsl Kuba xalqının tarixi keçmişini də nəzərə almaq lazımdır.
Onu həm də Kuba süd kokteylləri adlandırırlar. Deyəcəksiniz ki, süd kokteylində xüsusi bir şey yoxdur, çünki onu dünyanın hər yerində içə bilərsiniz. Bununla belə, Kubalılar onu manqo, mamey, guanabana kimi daha yerli və dadlı ləzzətlərlə birlikdə hazırlayırlar. Xüsusilə unikal bir şey sınamaq istəyirsinizsə “batido de Trigo” və ya buğda südlü kokteyli mütləq sınayın. Onu başqa yerdə tapmaq çətin məsələdir!
Meksika mətbəxi ilə tanışsınızsa, tamaleslərin xüsusilə dadlı və bəzi ət və digər maddələrlə banan yarpağına bükülmüş, sonra bişirilmiş yeməyin (qarğıdalı pastası) necə doyumlu və ləzzətli olduğunu bilirsiniz. Bənzər yemək bütün Latın Amerikasında bişirilir, lakin Kuba versiyası fərqlidir, çünki ət dolma kimi doldurulmur, bunun əvəzinə xəmirin üzərinə yayılır.
Bu yemək Kuba istehsalı olan qəhvə səbəbindən əldən verə bilməyəcəyiniz bir şeydir. Ən yaxşı qəhvələrdən bəziləri Kubada yetişir və bu tünd və ləzzətli mayenin həvəskarısınızsa, südlü bir fincan yerli qəhvəni (Cafe con Leche) mütləq dadmalısınız.
Düşünürəm ki, bu kimi bütün növ ətləri Kubada son dərəcə məşhur yemək adlandırmaq olar, çünki onlar da ət yeməyi çox sevirlər. Ən görkəmli ət mərkəzli yeməklərdən biri də Leçon Asadodur. Bu, bir çuxurda qovrulmuş bütöv bir donuzdur, lakin onu xüsusilə dadlı edən turş portağal, kimyon, sarımsaq və kəklikotu olan xüsusi şorabadır. Bir az düyü və ya digər inqrediyentlər əlavə etdikdən sonra yemək hazırdır!
Arroz kon Pollo Kubanı ziyarət edərkən ət həvəskarlarının sevəcəyi başqa bir yeməkdir. Ən asan qidalardan olan bu yemək, bir qabda sarı düyü, toyuq əti, pomidor, bolqar bibəri və saysız-hesabsız ətirli ədviyyatlardan ibarətdir. Siz onu sevməyə bilməzsiniz!
Bir çox Latın Amerikası ölkələrində geniş yayılmış başqa bir yemək olan Pikadillo Kubada özünəməxsus sima qazanmışdır. Kartof, soğan, sarımsaq, zirə, bolqar bibəri, ağ şərab, pomidor sousu, kişmiş, zeytun və daha bir çox ləzzətli inqrediyentlər ilə qiymə şəklinə salınmış mal əti bu ürəkaçan və doyurucu ləzzət qazanında dadlı yeməyin hazır olması üçün bir müddət bişirilir.
Kubada ənənəvi yemək kimi “Platillo moros y Cristiano”nu mütləq qeyd etməliyik. Tərcümədəki ad Moors və Xristianların yeməyi deməkdir və tarixi hadisələrə istinad edir. Bu, eyni qazanda ağ düyü ilə bişirilmiş ədviyyatlı qara lobyadır və ən çox yayılmış yan yeməklərdən biridir.
Tipik bir desert əlavə etmədən bu siyahını yaza bilməzdim. "Konus" kimi tərcümə olunan Cucurucho, adını süfrəyə verilmə üsulundan almışdır. Şəkər, kokos, bal, ananas və ya qoz-fındıq qarışığı konus formalı xurma yarpağına bükülür! Nəzərə almaq lazımdır ki, o, Şərqi Kubada, Barakoada xüsusilə məşhurdur.
Yaxşı, əgər biz Kubada yeməyin qiymətindən danışırıqsa, nəzərə almağınız üçün bir neçə şeyi qeyd etməliyəm. Əvvəllər bundan xəbəriniz olub-olmadığına əmin deyiləm, lakin Kubada ölkə iki valyutada işləyir. Məhz, CUC (yerlilər tərəfindən tez-tez kook tələffüz olunur, bu, ABŞ dolları ilə eyni məzənnədir) və CUP (bir CUC və ya ABŞ dollarının təxminən 0,04-ü olan Milli Peso). Bu iki valyutanın fərqlərini və səbəblərini açıqlamayacağam, amma əsas məqam ondan ibarətdir ki, birincisi əksər dəbdəbəli əşyaların ödənilməsi üçün istifadə olunur və turizm valyutası kimi fəaliyyətə başlayıb. Sonuncusu, gündəlik əşyalar üçün daha çox istifadə olunur. Kubada ərzaq qiymətləri haqqında danışarkən bunu bilmək niyə vacibdir? Çünki sizdə biraz CUP-ların olması real pul qənaəti ola bilər, çünki bu valyutada ödəniş etsəniz, küçələrdəki bəzi stendlər ərzaq məhsullarını daha aşağı qiymətə sata bilərlər.
Bəs Kubada ərzaq qiymətləri necədir? Ümumi mənada desək - yüksək deyil. Siz 0,25-1 ABŞ dolları (Peso pizzas kimi) və ya düyü və əti 1,50 ABŞ dolları qiymətinə tapa bilərsiniz. Restoranda oturaq yemək sizə 8-15 ABŞ dolları arasında başa gələ bilər. Ancaq sonra, əlbəttə ki, hər şey daha çox yerli yeməkləri və yemək konsepsiyalarını sınamaq istəyinizlə bağlıdır. Hər yerdə olduğu kimi, əksər yerlilərin yediyi yeməkləri seçsəniz, daha ucuz başa gələcək! Onlayn mənbələr deyirlər ki, Kubada gündə təxminən 8 ABŞ dolları ilə dolana bilərsiniz.
İndi başqa bir mövzuda kiçik bir qeyd. Əgər özünüz oraya getməyə qərar vermişsinizsə, Kuba vizasına ehtiyacınız olub-olmayacağı ilə maraqlana bilərsiniz. Təəssüf ki, bu canlı təyinat yerinə gəlməzdən əvvəl çox güman ki, bunlardan birini almalı olacaqsınız. Ya viza, ya da turist kartı - hansısa prosedurlar görülməli olacaq, ona görə də siz ən yaxın səfirliklə əlaqə saxlamalı və ya ölkənizin vətəndaşları üçün tələblərin nədən ibarət olduğunu onlayn daha çox araşdırmalısınız.
İndi Kubada hansı yeməkləri yediklərini bildiyiniz üçün, özünüzü Kubanın ləzzət kainatına yönəltmək daha asandır. Burada mədəniyyət özü kimi canlı, mətbəx təsirləri, ədviyyatları və konsepsiyaları birləşdirir. Ancaq bunun əsasında ləzzətli yeməklərə və sevdiklərinizlə xüsusi anlar keçirməyə dərin sevgi dayanır. Əgər siz şanslılardansınızsa və Kubaya səyahət edirsinizsə, onda onların qonaqpərvərliyinin və ürək istiliyinin hər damlasını sınayın, bu da birbaşa onların yeməklərində öz əksini tapır. Axı onlar xarici yeməklərin ən yaxşısı deyilmi? Kuba yeməkləri sizi başqa bir ləzzət kainatına daşımaqla yanaşı, müəyyən bölgədəki bəzi köklər və ənənələrlə birbaşa əlaqə qurur. Sonda, mən sizə həqiqətən Kuba mədəniyyəti ilə ən dərin yollarla əlaqə qurmaq şansını arzulayıram!