İranda dadmaq üçün ən yaxşı 10 yerli yemək

Tamerlan Mehdiyev18 January 20221568 views7 min. read

MÜNDƏRİCAT

    İranda dadmaq üçün ən yaxşı 10 yerli yemək

    Qərbi Asiyada yerləşən İran İslam Respublikasının torpaqları Fars körfəzindən Xəzər dənizinə qədər uzanan bir ərzini əhatə edir. Persia kimi də tanınan iki su hövzəsi arasındakı torpaq zəngin mədəniyyətin, qüdrətli sülalələrin və müxtəlif inancların vətəni olmuşdur. Farslar, yunanlar və misirlilər bölgədəki zəngin tarixləri ilə öyünürlər. İran eramızdan əvvəl 7000-ci ilə aid ən qədim artefaktlara, tikililərə və abidələrə ev sahibliyi edən sirli ölkədir. İran UNESCO-nun 21 dünya irsinə ev sahibliyi edir. Tarix həvəskarları üçün bu ölkə onların səyahət siyahılarında əsas yerlərdən biridir. İran dünyanın etnik cəhətdən ən müxtəlif ölkələrindən biridir. Ölkənin coğrafi hissəsində Azərbaycan türkləri sıx məskunlaşıb, qərbdə isə kürd məskənlərinə rast gəlmək olur. Cənuba getsəniz ərəb mədəniyyətinin təsirini görürsünüz. Bu torpaqlar əsrlər boyu sənətin, şeirin mərkəzi olub. Bu torpaqlarda bəzi tanınmış şairlər, sənətkarlar yaşayıb və yaradıblar. Bu torpaqların təbii gözəlliyi belə istedadlı insanları ruhlandırıb. Əsasən səhra olsa da, təbiət möcüzələri ziyarətçiləri heyrətə gətirir. Yamyaşıl meşələrin, şəlalələrin mövcud olduğu yerlər də var. Qeşm adası ölkənin ən çox ziyarət edilən yerlərindən biridir. Burada ziyarət etməyə dəyər bəzi təbii gözəlliklər var. İnsanlar müxtəlif səbəblərdən İrana gedirlər. Bu, turizm, biznes, konfrans və s. ola bilər.

    Buna baxmayaraq, İrana səyahət etmək üçün İranda hərəkət qaydalarına əməl etməlisiniz. İran vizasından azad olan ölkədən deyilsinizsə, bu qaydalara İran vizası da daxildir. Əgər İrana səyahət etmək üçün vizaya ehtiyacınız varsa, bu barədə narahat olmağa dəyməz, çünki Pickvisa ən yaxşı viza xidmətlərini təklif edir və vizanızı lazımi vaxtda almağınızı təmin edir. Viza xidmətlərimiz haqqında ətraflı öyrənmək üçün sizə ekranınızın yuxarısındakı xidmətlər bölməsini yoxlamağı tövsiyə edirəm.

    Bu ölkədən danışırıqsa, İran mədəniyyətini, xüsusən də İran mətbəxini nəzərdən qaçıra bilmərik. İranlılar öz yeməkləri ilə fəxr edirlər və həmişə onları qonaqlara göstərməyə hazırdırlar. bəs İran mətbəxinə nələr daxildir? Gəlin buna nəzər yetirək!

    İran mətbəxinə nələr daxildir?

    traditional middle eastern persian chicken

    İranda hansı yeməklər yeyilir? İran mətbəxi müxtəlif qrupların yeməklərini əks etdirdiyi üçün onun etnik müxtəlifliyinin ən yaxşı nümunələrindən biridir. Bu çox yönlülüyü yemək növləri üçün də görə bilərsiniz. Yeməklərdən, şorbalardan, xəmirlərdən tutmuş, ləzzətli yeməklər arasında hər şeyi tapa bilərsiniz. Keçək İranda hansı yeməklər yeyilir sualına. Burada əsasən düyü, ət, tərəvəz və qoz-fındıqların birləşməsindən ibarət olan yeməklərin üstünlük təşkil etdiyini deyə bilərik. İranda yeməklərə tez-tez ədviyyatlar və bitkilər əlavə edilir. İran mətbəxi o qədər böyükdür ki, ən yaxşı İran yeməklərini sadalamaq çətindir. Buna baxmayaraq, biz sizə bu məqalə üçün əsasən ən yaxşı qidalar kimi qəbul edilən bəzi yerli yeməkləri göstərəcəyik.

    Xoreşt-e Fesencan

    khoresht fesenjan

    Xoreşt-e fesencan fars toylarının ayrılmaz hissəsidir. Xoreşt-fesencan nədir? Bu, ənənəvi olaraq bişirilmiş ördəkdən hazırlanmış güveçdir. Toyuq kimi digər ət növləri də istifadə edilə bilər. Xoreşt-e fesencan hazırlamaq üçün İran mətbəxinin reseptlərinə soğan, qoz, hil, ət, nar suyu və s. kimi müxtəlif növ inqrediyentlər daxildir. Xoreşt-e fesencan bişirmək o qədər də çətin deyil. Ancaq ən çətin şey onu düzgün müddətdə bişirməkdir. Adətən daha dadlı olması üçün az dərəcədə bişirməyə üstünlük verirlər.

    Zereşk plov

    zereshk polo

    İran yemək mədəniyyəti Orta Asiyadakı yemək mədəniyyətinə bənzəyir, çünki hər ikisi də oxşar tərkibə malikdir. Düyü Orta Asiya ölkələri kimi İranda da ən çox istifadə edilən inqrediyentlərdən biridir. Zereşq plov zəfəranla qarışdırılmış, zirinc, toyuq, qırmızı giləmeyvə ilə bişirilmiş düyüdən ibarət yeməkdir. Yemək çox dadlıdır və həzm olunması asandır. Zereşk Plov hazırlamaqda istifadə edilən digər maddələr soğan, bibər, zərdaçal, şəkər və s-dir.

    Dizi

    dizi

    Siyahımıza davam edək. Sırada digər məşhur İran yeməyi olan Dizi var. Dizi, daş qabda bişirilən güveçdir. O daş qab yeməyə Dizi adının verilməsinin əsas səbəbdir. Dizi İranın ənənəvi yeməyidir və əhali arasında çox məşhurdur. Daha çox toy və şənliklər üçün bişirilir. Pəhrizin əsas inqrediyentləri quzu və pomidor əsaslı noxuddur. Kremli olur və isti yeyilir. Yağla zəngindir və buna görə də kalorilidir.

    Xoreşt-e gormeh səbzi

    ghormeh sabzi

    Xoresht-e ghormeh sabzi ən məşhur İran yeməklərindən biridir. Səbzi farsca tərəvəz deməkdir və bu yemək tərəvəzin düyü ilə ləzzətli birləşməsidir. İran mətbəxinin ən çox sevilən yeməklərindən biri olan Xoreşte ghormeh sabzi İranın müxtəlif yerlərində tapıla bilən müxtəlif növlərə malikdir. Məsələn, azərbaycanlıların daha çox məskunlaşdığı şimalda qaragözlü lobya xörəyin hazırlanmasında istifadə edilən qırmızı lobya ilə dəyişdirilir. Cənuba doğru hərəkət etdikcə yeməyə getdikcə daha çox ədviyyat əlavə olunduğunu görəcəksiniz. Bu yeməyi hazırlamaq üçün istifadə edilən inqrediyentlərin əksəriyyəti soğan, mixək, sarımsaq, zerdeçal, ət, fars əhəngləri, lobya, cəfəri, cilantro, xiyar və s.

    Zəfəranlı Dondurma və Faloodeh

    iran saffron icecream

    Zəfəran müxtəlif yeməklərin hazırlanmasında istifadə edilən qiymətli və məşhur ədviyyatlardan biridir. Hətta dondurma hazırlamaq üçün də istifadə olunur. Bu ləzzətli İran ənənəvi yeməyi desert hesab olunur və isti yayda sərinləmək üçün ən yaxşı vasitələrdən biridir. Faloodeh qızılgül suyu və şəkər siropu ilə qarışdırılmış düyü əriştəsidir.

    Təhçin

    tahchin

    İran yemək mədəniyyətindən öyrənə bilərik ki, ən qəribə inqrediyent birləşmələrindən istifadə edərək ən dadlı yeməkləri hazırlaya bilərsiniz. Təhçin düyü, qatıq, zəfəran, yumurta, toyuq filesi və müxtəlif tərəvəzlərdən hazırlanan peroqa bənzəyir. Onu qəlyanaltı kimi və ya hətta əsas yemək kimi yeyə bilərsiniz. Təhçin restoranlarda geniş yayılmışdır.

    Firni

    ferni

    Siyahımıza davam etsək, növbəti yemək kimi Firni adlı başqa bir desertimiz var. Firni, restoranlarda geniş yayılmış məşhur İran yeməyidir. Şirindir və hamar teksturaya malikdir. Eyni zamanda hazırlanması da olduqca asandır. Daha çox darçın və əzilmiş püstə ilə servis olunur. Firni hazırlamaq üçün istifadə olunan ərzaqlara süd, düyü unu, su, qızılgül suyu və şəkər daxildir. Dadlı Ferni hazırlamağın sirri səbirdədir. Qazanı qarışdırarkən inqrediyentlərin qarışığını zəif dərəcədə səbirlə bişirmək lazımdır.

    Şirazi salatı

    shirazi salad

    Vegetarian oxucularımızı da unutmadıq və siyahıya Şirazi salatını əlavə etdik. Bu salat Şiraz adlanan ərazidə, İranın cənub-qərbində yaranıb. Həmin bölgənin əsas qidası hesab olunur. Tərəvəzlərlə zəngindir və xırtıldayan teksturaya malikdir. Şirazi salatı üçün istifadə edilən inqrediyentlər xiyar, pomidor, qırmızı soğan, yaşıl bibər, laym, nanə qurusu, sumaq və s-dir. Bu təravətləndirici salatı hazırlamaq asandır və demək olar ki, hər bir restoranda tapa bilərsiniz.

    Lobya plov

    Lobiya plov turistlərin sevimli yeməklərindən biridir. Bəziləri üçün bu, ən yaxşı İran yeməyidir. Orta Asiyada geniş tanınan Plov və ya Pilov yaşıl lobya və ətlə bişirilmiş düyü qarışımıdır, ət isə əksər hallarda ya quzu, ya da mal əti olur. Bəziləri onu ət əlavə etmədən hazırlayır. Lobiya plov hazırlamaq üçün istifadə edilən inqrediyentlər ət, yaşıl lobya, soğan, tomat pastası, zərdaçal, darçın, düyü, zəfəran, bibər, kartof və s-dir.

    Aş Reşteh

    ash reshteh

    Bu siyahıda əhatə edəcəyimiz son yemək İran şorbası Aş Reştehdir. Aş Reshteh iranlıların yeni ili qeyd etdikləri Novruz bayramı ərəfəsində daha çox bişirilir. Şorba tərəvəzlərlə zəngindir və İranın ən sağlam yeməklərdən biridir. Spagetti formalı əriştə əsas inqridiyentdir. Onları soğan, quru nanə, cəfəri, şüyüd, tərəvəz bulyonu, sarımsaq, zerdeçal və s. ilə birlikdə bişirirlər.

    Bu yazımızda İranda dadmaq üçün ən yaxşı yeməklərdən bəzilərinə və İran mətbəxi reseptlərinə nəzər saldıq. Nəzərə alın ki, bu, bu qidaların ən yaxşıları olduğunu ifadə etmir. Bu, yalnız mənim fikirlərimdir. İranın yemək mədəniyyəti haqqında təsəvvürə sahib olmaq üçün İrana səfər etməlisiniz. Ölkəyə daxil olmaq üçün bəzi hallarda vizaya ehtiyacınız olacaq. Pickvisa İrana viza almaqda ən yaxşı yoldaşınızdır. Xidmətlərimizdən istifadə edərək, az səylə vizanızı ala bilərsiniz.

      Bir kliklə vizanı al

      Vətəndaşıyam
      Səyahət planlayıram

      Vaxt itirmədən viza almağa hazırsan?

      requirement direction img
      visa requirement info

      Biz dünyanın istənilən ölkələsinə səyahət, təhsil və işgüzar səyahət vizalarının alınmasında köməklik göstəririk.


        English