Peru sizə təklif etdiyi bütün heyrətamiz yeməklər üçün unikal dad təklif edən ölkələrdən biridir. Populyar Maçu Pikçu, Vinikunca Rainbou dağı və görməli nəfəs kəsən təbii xüsusiyyətləri ilə yanaşı, bu yerin uzun və maraqlı tarixi keçmişi var. Kökləri İnka sivilizasiyasında olan müasir Peru, səyahət edənlər üçün canlı və mədəni cəhətdən zəngin bir ölkəyə çevrilmişdir. Təbiətdəki bu qədər bolluğun xarici dünyanın təsirləri ilə birləşərək canlı mətbəxi də formalaşdırması təəccüblü deyil.
Keçək bugünkü məqaləmizin əsas mövzusuna. Peruda ən məşhur yeməklərin hansı olduğunu bilirsinizmi? Güman edirəm ki, əgər siz Peruda ənənəvi yeməklərdən ibarət on yemək axtarırsınızsa, bu suala cavabınız “yox” olacaq. Və ya bəlkə sadəcə ilham alıb evdə sınaya biləcəyiniz Peru yeməkləri reseptləri üçün fikirlər axtarırsınız? Hər halda, bu gün əldə edəcəyiniz məlumatlar məhz bunlar barədə olacaq. Ən görkəmli yeməklərdən bəziləri və onların mənşəyi haqqında bir az danışacağıq. Bütün bunlardan əvvəl, Peru mətbəxinin necə olduğunu qısaca izah etməyə çalışacağam. Kiçik bir qeyd - resept hissəsində çox şey gözləməyin. Bunun üçün başqa bloqlara baxmalı olacaqsınız. Indi isə keçək əsas məsələyə!
Çoxları təbiətin gözəlliklərinə tamaşa etmək üçün Peruya səyahət edir, lakin Peru mətbəxinə olan maraq da ziyarətin səbəbləri arasındadır. Bu ölkənin müasir mətbəxi əsrlər boyu ispan, italyan, alman, asiyalı və afrikalı mühacirlərin çoxlu təsirinə malik olsa da, yerli məhsullar və texnikalar bu qədim sivilizasiyanın həyatını daha yaxşı başa düşməyə imkan verir. Buna baxmayaraq, indiki dünyada, əsl Peru mətbəxinin hələ də əsasən yerli məhsullara əsaslanan mədəni təsirlərin qarışığı olduğunu söyləmək olar. Əsasən, immiqrantlar yeməklərini bişirsələr belə, bəzi inqrediyentlərin olmaması onları reseptləri dəyişdirməyə sövq etmişdir və beləliklə, bir sıra sevimli yeməklər ortaya çıxmış, tipik Peru mətbəxini yaratmışdır.
Bu mətbəxin əsas təamları qarğıdalı, kartof və digər kök yumruları, “Amaranthaceae” (quinoa, kaniwa və kivicha) və paxlalılar (lobya və lupinlər) təşkil edir. Digər əsas qidalar (İspanlar tərəfindən gətirilmişdir) düyü, buğda və ətdir. Maraqlı bir fakt - Peruda dünyada ən çox kartof çeşidi var, bu da onları texniki cəhətdən ən zəngin ölkə edir! Təbii ki, istehsal həcminə görə deyil, amma mənim kimi kartof həvəskarısınızsa, bu Peruya səyahət etmək və onların mətbəxinə baxmaq üçün əsas motivasiya ola bilər!
Perunun məşhur yeməklərinin bilməli olduğunuz 10 yerli yeməyi hansılardır?
Dünyanı zəbt edən ən zərif və ləzzətli dəniz məhsulları yeməklərindən biri Perudan gəlir. Çiy balıq və ya bəzən digər dəniz məhsulları sitrus şirələri ilə hazırlanır. Adətən limon və ya laym, tarixən acı portağalın şirəsindən istifadə edilirdi. Ən maraqlısı odur ki, onların yalnız dadı deyil, həm də bişirilmə texnikası çox maraqlıdır. Bəli! Sitrusun turşuluğu nazik dilimlənmiş balıqların dadını dəyişir və nəticədə çox gözəl dad ortaya çıxır.
Belə bir yeməyi hazırlamaq üçün lazım olan inqrediyentlərin və biliklərin mövcudluğunu nəzərə alaraq, bir çoxları ceviçeni digər ölkələrdə yüksək səviyyəli yemək hesab edirlər. Eyni səbəblərə görə və ümumiyyətlə Peruda yeməyin nə qədər dəyərli olduğunu nəzərə alsaq, Peruda bu yeməyin qiyməti daha münasib olacaq. Siz Peruda 3.50 USD ilə 20 USD arası qiymətlərə çeviçe tapa bilərsiniz.
İspanlar gəlməmişdən əvvəl perulular donuz, mal əti və toyuq əti ilə tanış deyildilər. Buna baxmayaraq, bu siyahıya İnkanın Peru mətbəxinin bəzi yerli heyvanların ləzzətli yeməklərini qoymadan olmazdı. Qvineya donuzu olan Cuyun hazırlanması belədir: İnka dövründən bəri yeyilən bir ləzzət olan qvineya donuzu adətən bütöv hazırlanır və kartof və salsa ilə yeyilir. Bilirəm, bilirəm, sizin üçün daha çox ev heyvanı kimi səslənir. Ancaq yerlilər üçün deyil! Beləliklə, əgər siz Peru vizası almısınızsa, dünyanı gəzmisinizsə və artıq oradasınızsa, cəsarətli olun və yeməyi sınayın!
Peruda məşhur yeməklər haqqında danışırsınızsa, bu, xatırlanacaq yeməklərdən biridir. İspan reseptlərindən bir qədər təsirlənən bu Cənubi Peru (daha dəqiq desək Arequipan) məzə yerli sakinlərin ürəyini fəth etmiş qidaların başında gəlir. Rokoto xam jalapenodan təxminən 10 dəfə ədviyyatlı olan yerli bibər növüdür. Ədviyyatı mümkün qədər aradan qaldırmaq üçün əvvəlcə suda və sirkədə qaynadılır, sonra qiymə və pendirlə doldurulur. Bişirildikdən sonra bütöv şəkildə verilir. Dadlı səslənir, elə deyilmi?
Peruda məşhur bir küçə yeməyidir. Mal əti ürəyinin zolaqları şişirilir, qarğıdalı, dilimlənmiş kartof ilə birləşdirilir və aji amarillo sousu ilə ədviyyatlanır. Adətən açıq hava tədbirləri zamanı hazırlanır. Yemək bütün heyvanı tullantısız istifadə etməyin gözəl nümunəsidir. Çünki sizə mal əti ürəyi deyilməsəydi, çox güman ki, onu heyvanın fərqli bir hissəsi olduğunu düşünərdiniz. Şişlər yağsız mal əti filesi kimi dadlıdır! Peruda yeməyin nə qədər olduğunu bilsəniz belə, bu, seçmək üçün daha ucuz variantlardan biri olacaq. Beləliklə - super qənaətcil təklif!
Bu yemək adətən sarı kartof, limon, qaynadılmış yumurta, sarı çili bibəri və qara zeytunla bişirilir. Bu, əsasən, kartof salatına bənzəyir, lakin Peru üslubundadır. Və xüsusi bir şəkildə bükülür. Kartof (bəzi hallarda lima lobya və ya sarı yukka) qaynadılır və limon və digər ədviyyatlarla əzilir, sonra digər maddələrlə birlikdə bükülür. Ən çox yayılmış içliklərdən bəzilərinə tuna, alabalıq, toyuq və ya qabıqlı balıq daxildir. Vizual olaraq heyrətamiz yeməkdir!
Papas a la huankaina əsasən, gözəl Huankayo şəhərindən gələn ədviyyatlı pendir sousunda kartof deməkdir. Yemək necə görünür? Qaynadılmış kartof qaymaqlı və son dərəcə dadlı pendir sousu ilə örtülmüş, bərk qaynadılmış yumurta və zeytun ilə bəzədilmişdir. Və sousu o qədər dadlıdır ki, onu bir çox başqa yeməklərlə birlikdə yeyə bilərsiniz!
Bu, immiqrant mətbəxlərinin ən ikonik Peru yeməklərindən birini yaratmağa kömək etdiyi yeməklərdən biridir. Lomo salado qızardılmış mal əti yeməyidir. Pişirmə texnikası Perudakı Çin ənənəsindən gəlir - sirkə, soya sousu və ədviyyatlarda marinat etdikdən sonra qırmızı soğan, cəfəri, pomidor və bəlkə də digər inqrediyentlərlə qızardılır. Və iki mətbəxin qarışığı bu dadlı qızartma ilə birlikdə təqdim ediləcək kartof və düyü qarışdırmaqla davam edir.
Bilirəm, bu yemək deyil, amma bunu qeyd etməmək günah olardı. Pisko, daha sonra sitrus suyu, yumurta ağı və sadə şərbət ilə qarışdırılan yerli mənbəli brenddir (meyvə spirti). Yerlilər tərəfindən çox bəyənilən bu təam, çox güman ki, sizin də sevimliniz olacaq. Bu, kokteyllər kremli deyil, təravətləndirici tərəfdən daha çox zövq alırsınızsa bu məhz sizin üçündür.
Lukuma Dondurması dünyanın başqa bir yerində dada bilməyəcəyiniz ekzotik dondurma ləzzətidir, çünki lukuma Perunun tropik meşələrində bitən bir meyvədir. Dondurmaya əlavə edilən ağcaqayın şərbətinə bənzəyən qəribə şirin ətir sizə peçenye və balqabaq ədviyyatı lattesinin dadını xatırladacaq. Sadəcə cəhd et!
Alfaxorlar Latın Amerikası ölkələrinin əksəriyyətində əsas yeməkdir. Bu, qaymaqlı iris karamel (başqa yerlərdə dulce de leche, lakin Peruda manjar blanco adlanır) ilə birlikdə yapışdırılmış iki zərif peçenyenin birləşməsidir. Xırdalanmış, şirin və çox doyurucu olan bu peçenyelər bir fincan qəhvə və ya kakao ilə birlikdə əla dadır.
Ümid edirəm ki, bu sizə Peruda ən məşhur yeməklərin hansılar olduğunu başa düşmək üçün kifayət qədər məlumat verdi! Eyni zamanda ümid edirəm ki, Peruda ənənəvi yeməklərin daha böyük görüntüsünü təşkil edən ləzzətlər, texnikalar və digər aspektlər haqqında daha ətraflı təəssürat qazanmısınız. Çünki mətbəx, hər şeydən əvvəl, mədəniyyətin bir hissəsidir və sizi təkcə tarixi deyil, hətta bəzən siyasəti də başa düşməyə vadar edə bilər. Bir millətə mənsub olmaqda çox şəxsi rol oynayan mürəkkəb hissələri də aşkar edə bilər! Ailə yığıncaqlarında süfrəyə qoyduğunuz və ya işdən əvvəl səhər tezdən sizi qidalandıran şeylər - bunlar bu anlayışların yalnız bir neçə nümunəsidir. Menyu dəyişdirmək üçün evdə bəzi Peru yemək reseptlərini sınaya bilərsiniz. İndi isə Peru vizası almaq və Peruya səyahət etmək üçün işə qoyulmağa hazırlaşın!